Žmones gali suerzinti smulkmenos.
Kuklus grybas. Tik mažas grybo gabalėlis gali sukelti daugybę diskusijų tarp žmonių, kurie mano, kad viskas, ką jie daro, yra geriausias būdas. Arba vienintelis būdas.
Praėjusią savaitę buvau pakviestas į picų meistriškumo kursus, kuriuose keli profesionalūs virėjai dalijo patarimus, kaip namuose pagamintą picą paversti kažkuo, kas prilygtų padoriame restorane patiekiamai picai.
Jiems ruošiant ingredientus pastebėjau, kad šefas nulupo grybus, nes taip darau ir aš.
Negalėjau atsispirti ir pabaigoje turėjau paklausti, ar visada lupate grybus?
Trumpas atsakymas – taip. Profesionalūs virėjai visada nulupa grybus ir paprastai ištraukia kotelius, kuriuos greičiausiai panaudos kitam tikslui. Tai buvo kažkas apie ingredientų paruošimą, kad jie būtų geriausi, ir užtikrinimą, kad galutinis patiekalas būtų kuo geresnis.
Aš grybus nulupu, nes tradiciškai grybai auginami pūkuose, o tai yra vienas slaptas prieskonis, kurio nenoriu savo maiste. Mano tėtis buvo mėgėjas auginti grybus, kai gyvenome ūkyje, puikiai juos prisimenu.
Komerciniai grybai, matyt, dažniausiai auginami šiauduose, be pūkelių, todėl grybų nereikia lupti ar šalinti kotelių. Taip gaunama daug daugiau grybų, su kuriais galima dirbti!
Maistiniu požiūriu odelė, kaip ir daugumos maisto produktų (bet ne vištienos, velniai griebtų), yra geriausia, todėl tikriausiai turėtumėte ją pasilikti.
Senų įpročių sunku atsikratyti, todėl mano grybai dar kurį laiką tikriausiai bus patiekiami be odelės, bet mane stebina, kiek daug žmonių jaučiasi suintriguoti, supykdyti ir (arba) suerzinti to, kad mėgstu grybus nulupti.