Mes jums pasakysime, kodėl reikalingas virtuvės gartraukis, ir padėsime išsirinkti tobulą modelį bet kokiam biudžetui.
Turinys
Kaip išsirinkti virtuvės gaubtą: į ką atkreipti dėmesį
akabinami gartraukiai virtuvei
montuojami gaubtai
idinio gaubtai
obtuvai 60 cm pločio
obtuvai 50 cm pločio
DUK
Kaip išsirinkti virtuvės gaubtą: į ką atkreipti dėmesį
Montavimas
Pagal įrengimo tipą gartraukiai virtuvėje dažniausiai skirstomi į tris tipus: pakabinamus (sienos, lubų), įmontuojamus ir kupolinius arba židinį.
Pakabinami gaubtai yra labiausiai paplitę ir dažniausiai nebrangūs. Pagrindiniai jų privalumai – kompaktiškumas ir galimybė montuoti bet kur, net ir po sienine spintele. Tačiau išsirinkti modelį, derantį prie likusio virtuvės interjero, kartais būna sunku.
Įmontuojamus virtuvės gartraukius galima nesunkiai paslėpti balduose: jie gali būti arba visiškai įmontuojami, arba teleskopiniai. Spintoje bus mažiau vietos indams ar pagardams, bet virtuvėje – daugiau laisvos vietos.
Kupolo arba židinio blokai yra galingiausi iš visų virtuvinių gartraukių. Natūralu, kad jie yra brangesni ir užima daugiau vietos nei visi kiti tokios įrangos tipai. Tačiau su jais galite iš karto pamiršti bet kokius kvapus virtuvėje.
Matmenys
Geras virtuvės gaubtas nebūtinai turi būti didelis. Šiuolaikinės technologijos leidžia sukurti gana kompaktiškus geros kokybės ir pakankamai funkcijų turinčius įrenginius.
Gartraukio plotis turi atitikti kaitlentės plotį arba būti šiek tiek platesnis: tai yra estetiška ir praktiška. Daugumos modelių plotis nuo 60 iki 89 cm, kiek rečiau pasitaiko 50 – 59 cm pločio gartraukiai.Mažoms viryklėms ir kaitlentėms sukurti modeliai iki 50 cm pločio.
Darbo režimas
Yra du iš esmės skirtingi virtuvės gartraukio veikimo režimai. Pirmasis yra oro ištraukimas. Tai leidžia pašalinti visą nešvarų orą iš virtuvės per stacionarų vėdinimo kanalą. Antrasis – perdirbimas. Jis nepašalina nešvaraus oro iš patalpos, nes gartraukis nėra prijungtas prie ventiliacijos kanalo: oras išvalomas anglies filtre ir grąžinamas į virtuvės tūrį.
Oro išmetimas laikomas efektyviausiu darbo režimu, tačiau gaubtas užima daugiau vietos ir sunaudoja daugiau energijos. Tačiau recirkuliaciniai gaubtai yra kompaktiškesni, tačiau juos reikia periodiškai valyti arba pakeisti filtrą, o oras nėra 100% išvalytas.
Dabar dažniausiai gaminami gaubtai, kurie gali veikti abiem režimais.
Spektaklis
Šis rodiklis matuojamas kubiniais metrais apdoroto oro per valandą ir yra tiesiogiai susijęs su virtuvės plotu. Mažoms virtuvėms, kurių plotas iki 10 m², reikės 200–400 m³ / h našumo gartraukio. 10-15 m² patalpoms reikalingas 350-600 m³ / h našumas, o virtuvėms, kurių plotas didesnis nei 15 m² – nuo 600 m³ / h ir daugiau. Gartraukius su oro ištraukimo režimu reikėtų rinktis 5-10 procentų galingesnius nei įprastai. Norint apskaičiuoti našumą, taip pat verta pagalvoti, ar turite dujinę ar elektrinę viryklę: pirmuoju atveju gartraukis turėtų būti 10-15 procentų galingesnis.
Filtras
Gartraukių filtrai gali būti pagaminti iš skirtingų medžiagų, tačiau yra tik dviejų tipų: riebalų ir anglies. Pirmasis montuojamas prie oro įleidimo į gaubtą, antrasis – prie išleidimo angos. Būtent anglies filtras yra atsakingas už į patalpą grąžinamo oro grynumą. Tačiau verta atsiminti, kad anglies filtre naudojamas absorbentas laikui bėgant prasčiau praleidžia orą, o tai sumažina gartraukio našumą. Paprastai jie keičiami po 2-3 mėnesių naudojimo.
Riebalų filtras, jei jis yra vienkartinis, pašalinamas, kai jis užsiteršia. Tačiau yra gaubtų su daugkartiniais riebalų filtrais. Natūralu, kad tokie modeliai kainuos daugiau, o pats filtras turės būti periodiškai valomas nuo riebalų ir nešvarumų.
Triukšmo lygis
Gartraukio keliamas triukšmo lygis yra tiesiogiai susijęs su jo veikimu: kuo galingesnis įrenginys, tuo garsiau jis veiks.
Norėdami sumažinti triukšmo lygį, gamintojai dažnai naudoja įvairias triukšmo mažinimo sistemas. Geriausiuose modeliuose, kur įdiegtos naujausios technologijos, triukšmo lygis neviršys 30 dB, o tai maždaug prilygs laikrodžio tiksėjimui. Vidutinių gartraukių triukšmo standartas yra 45-55 dB, galingų įrenginių – 55-65 dB. Didžiausias leistinas gartraukių triukšmo lygis yra 72 dB.
Kontrolė
Gartraukio valdymas dažniausiai yra elektroninis arba mechaninis, rečiau mišrus. Elektroninis valdymas yra funkcionalesnis, nes leidžia užprogramuoti gartraukio įjungimą ir išjungimą bei tiksliai sureguliuoti jo veikimą. Mechaninis – patikimesnis ir prieinamesnis.
Papildomos funkcijos
Funkcinis…